אחת המחלות הקשות ביותר, שגם זכתה לכינוי “המחלה”, היא מחלת הסרטן שגובה חיים של מיליוני אנשים מדי שנה ברחבי העולם.
בכל רגע נתון, באלפי מעבדות ברחבי העולם מנסים למצוא את התרופה שתעזור למגר את המחלה ותשנה את פני האנושות.
עד שתפותח תרופה, או עד שימצא הגורם המרכזי להתפתחות של סרטן – מחקרים עוזרים לנו לקבל מושג מה יכול להפחית את הסיכויים שגם אנחנו נכנס לסטטיסטיקה.
התפתחות מדע הכמו-פרבציה
בשנים האחרונות התפתח מדע הכמו-פרבציה, מדע שמתמקד במניעה של מחלות באמצעות שימוש בחומרים המופקים מצמחי מרפא, ירקות ופירות.
מלבד העובדה שמדובר במזונות בריאים מאוד ובעלי סגולות רבות, לשמחתנו, עשרה מינים של מהמזונות שנבדקו נמצאו כבעלי תכונות אנטי-סרטניות. בשורה שניה משמחת – מדובר במאכלים טעימים מאוד. בתיאבון!
תבלין הכורכום
תבלין הכורכום נמצא בשימוש לצרכי רפואה מעל 3,500 שנים כצמח מרפא, ויש לו סגולות של טיפול במגוון מצבים רפואיים ופיזיולוגיים, מכאבי בטן ומחלות מעיים ועד דלקות בכבד ומחלות עור.
החומר הפעיל כורכומין נמצא כחומר הנוגד תהליכים סרטניים בעיקר בלבלב, ראש-צוואר, ריאה וערמונית.
לשמחתנו, את הכורכום ניתן להרתיח בלי שיאבד מתכונותיו המועילות. זה הזמן למרק ירקות.
שום – האנטיביוטיקה של הטבע
למרות ריחו העז, מעטים האנשים שלא אוהבים שום. מדובר בתבלין קסם שמוסיף המון לכל מתכון.
בדיבור היום-יומי, השום מכונה “אנטיביוטיקה של הטבע”.
מלבד הסגולות הידועות שלו, החומר הפעיל בשום, Diallyl sulfide, נמצא כחוסם תהליכים סרטניים על ידי הריגה ועיכוב של יצירת כלי דם בסביבת הגידול, ועל פי מחקרים מדובר בעיקר בגידולים במעי הגס, שד וקיבה, עם פוטנציאל לעיכוב גידולים בערמונית.
כרוב וברוקולי – משפחת הצלבניים
כרוב וברוקולי הם שניהם מאותה משפחת ירקות ומכילים אנזים I3C ופיטוכימיקל Sulforaphane – שניהם ידועים כנוגדי סרטן, ובמחקר מעבדתי נמצא שחומרים אלו מנעו שגשוג של תאים סרטניים ועיכבו התפתחות של גרורות.
עם זאת, הרתחה עלולה להרוס את התכונות המועילות, לכן מומלץ לאכול אותם טריים או לאדות באופן קצר. סלט ירוקים טרי וקראנצ’י – הכי!
עגבניה
עגבניות מכילות את החומר הפעיל הידוע ליקופן, חומר שכבר הפך למותג בפני עצמו.
הליקופן אחראי לפיגמנט האדום בעגבניה ובאופן כללי בירקות אדומים.
הוא מהווה מרכיב חשוב במניעה של גידולים סרטניים, בפרט סרטן המעי הגס, סרטן הערמונית וסרטן השד, בכך שהם מעכבים את האנזים COX-2 ואת פקטור NF-KB – לשניהם תפקיד מרכזי בתהליך של היווצרות סרטן.
כמו כן, מחקרים הראו שהליקופן תרם להרג תאים סרטניים מבלי שלפגע בתאים נורמליים.
דבש
בדבש קיימים מספר חומרים בעלי תכונות אנטי-סרטניות שנבדקו במגוון של גידולים סרטניים.
במחקר שנערך, התגלה שה-CAPE המצוי בדבש מנע נזק לגן התא, מה שמנע בהמשך את התפתחות התהליך הסרטני הפולשני והגרורתי של התא הממאיר.
תה ירוק
תה ירוק ידוע כתה איכותי ובריא מאוד, ובלבד שהוא תה ירוק אמיתי.
החשיבות שלו נובעת מכך שהוא מכיל את החומר EGCG אשר במחקרים נמצא שהוא בעל יכולת לגרום לתאים סרטניים למות מוות מתוכנת.
ממצא נוסף שהתגלה במחקרים הוא שה-EGCG מעכב אנזים מה שמקטין את ממדי הגידול ואף מביא לרמיסיה של סוגים שונים של סרטן.
ג’ינג’ר
שותים תה ירוק? למה שלא תוסיפו לו ג’ינג’ר (ודבש)? הג’ינג’ר נחשב לבריא מאוד, והחומר הפעיל בו, ג’ינג’ריול, מעכב את האיזואנזים COX-2 ועוד המקדמים תהליך סרטני.
ענבים – גם יין
ענבים, ויין אדום המופק מהם, נחשבים לבריאים וזה הוכח במחקרים שונים.
אך החומר הפעיל רזרבטול (Reservatol) הוכח כחומר אנטי-סרטני במחקרים, בכך שמנע שגשוג של תאים סרטניים ובפרט סרטן שד, ערמונית, קיבה, מעי גס, לבלב ועוד.
מה עכשיו?
הרכיבו ארוחה שלמה מהמרכיבים שצוינו מעלה – בתחילה ארוחה ואחר כך קינוח העשוי מפירות וקצת דבש. השתדלו בכל יום לאכול לפחות מחצית מהמזונות הבריאים.
המידע באדיבות שירות BeWell של בית החולים איכילוב.