על השאיפה להיות אמא טובה יותר
הורות היא אחת המשימות המאתגרות ביותר בחיים. קשה למצוא את האיזון בין צרכי הילדים וההגשמה שלנו כאימהות, כנשים, ולעיתים לא ברור היכן עובר הגבול, איפה הם נגמרים ואנחנו מתחילות? ובכל זאת, כל אחת שואפת להיות אמא טובה יותר – הטובה ביותר עבור ילדיה. איך עושות את זה? ריכזנו במיוחד בשבילך טיפים מנצחים.
אמא טובה – יש חיה כזאת?
הורות היא משימה לא פשוטה והורות טובה – על אחת כמה וכמה, אבל מהי בכלל הורות טובה? מהי, מי היא, אמא טובה? איך נראית, מתנהגת ומתנהלת בעולם האישה הזו שאנחנו שואפות להידמות לה, להיות היא והאם היא בכלל קיימת?
אם תשאלו אותנו, אמא טובה היא כזאת שמצליחה למצוא את האיזון הבריא בין סיפוק הצרכים של ילדיה תוך התחשבות באתגרים שצצים לאורך הדרך – שלהם, של המשפחה ושלה עצמה. ואם נעז להעלות זאת על שפתותינו – אמא טובה מצליחה לשמור גם על כובעים נוספים שאינם בהכרח שייכים לתא המשפחתי וזהו חלק מסוד הקסם שלה.
נכון, היא לא תעשה הכל בצורה מושלמת כי ביננו, היא ודאי עייפה, לעיתים לא מטופחת ולא אומרת בדיוק את המילים הנכונות, אבל היא עושה הכי טוב שהיא יכולה ברגע נתון וככזו, היא מהווה השראה למודל בריא המשלב בין אהבה, גבולות, משפחה ונפרדות.
אם טובה דיה – זה כל מה שצריך
הפסיכואנליטיקאי הבריטי דונלד ויניקוט טבע את המונח “אם טובה דיה”. מונח זה מדגיש את האיזון בין סיפוק צרכי הילד לבין מתן מרחב עצמאי להתפתחותו. יש שיגידו כי הוא הפוך מהורות ההליקופטר שמאפיינת את דורנו (כהורים) מכיוון שהוא לא שואף לשלמות, להפך – הוא נותן מקום לטעויות כחלק בלתי נפרד מתהליך ההורות והלמידה, בדרך למציאת איזון בריא.
יתרה מכך, ויניקוט טוען כי השאיפה למושלמות עלולה להזיק לילד, כיוון שהוא איננו מתמודד עם תסכולים או אתגרים, מה שמאפיין הורות הליקופטר בה ההורה חג מסביב לילד על מנת לספק את צרכיו באופן מיידי, מה שבא לידי ביטוי בהתערבות יתר על המידה בחייו ומניעת התמודדות עם תסכולים, כישלונות וקשיים.
להיות הורים טובים – איזון הוא המפתח להצלחה
אם כך, להיות הורה טוב משמעו בסופו של יום לחנך ילד בריא – עם כלים טובים לצאת עמם לעולם הגדול, ליפול ולקום, להרגיש בטוח גם כשהוא רחוק מחוף מבטחים, להיות מאוזן נפשית ומאושר בחלקו – זו השאיפה וזה האתגר, כי זה יפה על הנייר אבל הלכה למעשה, איך עושים את זה? איך משתחררים ממה שחווינו אנחנו מהורינו כילדים והופכים להיות ההורים שאנחנו רוצים להיות?
כאמור, התשובה היא איזון ולכל הורה, לכל אמא, יש מסע אישי משלה עד שתמצא אותו. זה עשוי להיות לא פשוט ולפעמים אפילו נוגד את האינטואיציה הפנימית שלנו, אבל אם נעשה זאת כמו שצריך (וגם אם נטעה בדרך, אפילו אם נטעה לא מעט) – נזכה בילדים בטוחים בעצמם, עם כישורים חברתיים מפותחים, יכולת התמודדות עם אתגרים, הערכה עצמית, שליטה עצמית, סקרנות, שיתוף פעולה ושמחת חיים.
איך להיות הורה טוב? 5 כלים שימושיים לחיים
כאמור, כל אחד רוצה להיות הורה טוב – להיות אמא טובה, להיות אבא טוב ולתת לילדים שלנו את כל הכלים שהם זקוקים להם על מנת להגשים את עצמם בעולם, להיות טובים לעצמם ולסביבה ולהיות מאושרים בחלקם. איך עושים את זה? לפנייך כמה טיפים שימושיים שיסייעו לך לשמור על איזון בריא, באמצעותו תהיי אמא טובה יותר, אמא טובה דיה, או במילים אחרות – אמא נהדרת!
1. הקדישי להם זמן: זמן איכות אמיתי, גם אם הוא קצוב. בזמן זה התמקדי בהם לחלוטין, תתענייני בהם, היי שם עבורם ויחד תעסקו בפעילות משותפת. מעורבות זו תעלה את מערכת היחסים ביניכם בסדר העדיפויות שלהם, תספק להם סביבה בטוחה ותקנה להם מיומנויות בין-אישיות.
2. היי קשובה: התבונני בילדים שלך והקשיבי להם בצורה פעילה, ללא שיפוטיות – היכולת להבין את הצרכים הרגשיים שלהם היא המפתח לגרום להם להרגיש מוערכים ומובנים, לרתום אותם לשיתוף פעולה ולחזק את הקשר ביניכם.
3. שמרי על גבולות ברורים, בצורה מכבדת: הצבת גבולות היא אחד האתגרים הגדולים ביותר, במיוחד כששואפים לעשות זאת בצורה איתנה ועקבית אך מכבדת ונעימה. הסוד טמון בהבנה פנימית שלנו כי ילד זקוק לגבולות והם למעשה מקנים לו ביטחון והגנה לצד מיומנות שליטה עצמית, איפוק ואף יצירתיות (מציאת פתרונות לביטוי עצמי בדרך מקובלת).
4. היי את: זו אולי העצה החשובה ביותר – חלק מהיותך מודל לחיקוי טמון בביטוי עצמי אותנטי, אך מאוזן – לכל רגש יש מקום, ובלבד שמביעים אותו בצורה מבוקרת, גם אם זה דורש אימון. ילדיך ילמדו ממך שהם יכולים לבטא את עצמם בעולם, גם אם מדובר ברגשות קשים, בצורה מכבדת, סבלנית ואמיצה.
5. תחגגי את ההצלחות: גם את הקטנות שבהן. כל הצלחה כזו היא אבן דרך חשובה במסע של כל אחד מכם ושלכם כמשפחה, במציאת האיזון הבריא.
ואם הזכרנו קודם את ויניקוט, הוא היה מוסיף – טעויות הן חלק מתהליך הגדילה שלך כאמא – גלי כלפי עצמך חמלה. שימרי על עצמך, על הבריאות הפיזית והנפשית שלך. בקשי עזרה אם את זקוקה לכך, ודעי לקבל אותה. העניקי לעצמך זמן איכות, פתחי את תחביבייך, השקיעי בזוגיות ואל תשכחי – לא משנה מה, את אמא טובה דיה.
אז איך להיות אמא טובה יותר? זה מסע אישי ארוך אך מתגמל. מסע דינמי, משתנה ומתפתח ללא הרף, בו את צריכה להיות קשובה ולהתאים את עצמך לא פעם, אך עם הכלים הנכונים והידיעה שהלב שלך במקום הנכון, דרכך סלולה.